Последно от блога

Как да избера подходящия хостинг план за онлайн магазин?

facebook thumb

Стартирането на онлайн магазин е начинание, което изисква да вземете множество важни решения. Какво да бъде името на сайта, каква ще бъде маркетинг стратегията ви, какви цветове да изберете за визуалната идентичност и т.н. Списъкът наистина е дълъг, но в него фигурира една задължителна стъпка, която за съжаление често бива подценявана - изборът на подходящ хостинг за вашия онлайн магазин. 


Защо не бива да подценявате избора на хостинг?
Изборът на хостинг, който да отговаря на нуждите на вашия бизнес, е от ключово значение за успеха на онлайн магазина ви. От него до голяма степен зависи цялостното онлайн представяне на вашата компания, както и потребителското удовлетворение на клиентите.


Съвременните потребители стават все по-взискателни към сайтовете, които посещават. Статистиките също потвърждават, че те са склонни да изчакат максимум 2-3 секунди, за да зареди вашия онлайн магазин. Ако скоростта на зареждане на сайта е по-бавна, това значително увеличава възможността да загубите потенциални клиенти, които ще потърсят продуктите или услугите на вашите конкуренти. 


Ненадеждните хостинг услуги биха могли да причинят сериозни проблеми и финансови загуби за вашия бизнес в случай на злонамерена атака, липса на архив или повишен трафик в следствие от мащабна рекламна кампания. Именно заради тези причини е важно да подходите с повишено внимание, когато трябва да изберете хостинг доставчик и план.  


Кои са важните фактори при избора на хостинг за  онлайн магазин?
Сигурни сме, че не искате да попадате в ситуация, в която сте взели неподходящо решение, от което вашият бизнес търпи загуби. За да не ви се налага да търсите спешно нов хостинг доставчик и да си спестите излишни проблеми, в следващите редове ще разгледаме заедно кои са важните фактори, на които трябва задължително да обърнете внимание, когато търсите хостинг за вашия онлайн бизнес.


1. Може ли доставчикът да посрещне нуждите на вашия онлайн магазин?
Когато ви предстои да вземете такова важно решение, добре е да си направите предварително проучване. С едно кратко търсене онлайн, ще видите, че има множество компании, които предлагат различни възможности. За сте сигурни, че ще изберете подходящите хостинг услуги, на първо място е добре да изясните от какво се нуждаете. 


За онлайн магазините е важно да имат висока скорост на зареждане и да работят бързо. Както вече стана дума, потенциалните ви клиенти не обичат да чакат дълго. Също така е важно сайтът да работи без прекъсване, за да може винаги да предложите вашите оферти, а клиентите ви да завършат поръчките си. 


Още нещо важно за онлайн търговците е дали  хостинг услугата предлага достатъчно пространство за съхранение. Особено ако продавате широка гама от продукти, ще ви е необходимо място за съхранение за всички висококачествени продуктови изображения, които ще поместите на сайта.


2. Цена на хостинг плана
Цената не бива да е единственият критерий, на който да разчитате, когато избирате хостинг. Въпреки това, когато говорим за бизнес, разходите винаги имат значение. Затова вариант е да започнете с по-нисък хостинг план в началото и когато вашият бизнес започне да расте и да носи повече приходи, да се прехвърлите към по-висок план. 


3. Има ли възможност да се прехвърлите на по-висок план в бъдеще?
Това е още един от факторите, на който да обърнете внимание - може ли хостинг доставчикът да ви предложи по-висок план? Ако още в началото започнете на най-високия план, а вашият онлайн магазин продължи да се развива и да привлича повече посетители, в даден момент вече ще се нуждаете от повече ресурси. В случай, че доставчикът не може да ви ги предложи, ще се наложи да сменяте хостинг в период на растеж, което крие сериозни рискове.


4. Добра техническа поддръжка и клиентско обслужване
Преди да се обвържете с договор, уверете се, че компанията предлага добра техническа поддръжка и клиентско обслужване. Така ще бъдете уверени, че при настъпване на технически проблеми, ще получите навременна реакция и адекватно решение. Не пренебрегвайте важността на този фактор, защото всяка секунда, в която вашият магазин не е онлайн, ви коства финансови загуби. 


Препоръчваме ви също така да проучите какви сървъри използва вашият доставчик и дали те отговорят на съвременните изисквания. Отказът да ви предоставят тази информация може да е предупредителен сигнал да потърсите друга алтернатива. 


5. Архиви (Backups)
Въпреки че всеки собственик на стартиращ онлайн магазин е оптимист, че начинанието му ще се увенчае с успех, това не означава, че не бива да бъде подготвен за извънредни обстоятелства. Затова е силно препоръчително да изберете доставчик и план, който предлага възможността за регулярно създаване на резервни копия на вашия сайт. Така ще сте спокойни, че дори и да се случат проблеми, винаги ще може да възстановите сайта си до негова предишна версия и всички ваши данни ще бъдат запазени.


6. Сигурност
Проблемите със сигурността също могат да ви костват скъпо. Затова е важно да се уверите, че вашият доставчик предлага съвременни решения за защита. Clowbe.bg цени високо сигурносността на всеки клиент, затова разработихме собствена система, която предлага кибер защита в реално време с изкуствен интелект.


7. Гаранции и политики на хостинг доставчика
Съветваме ви да направите внимателно проучване на политиката на хостинг доставчика и това какви компенсации ще получите в случай, че настъпят проблеми с хостинг сървъра. Достатъчни ли са те, за да покрият евентуалните загуби, които вашият бизнес би претърпял, ако не е онлайн през това време? 


Коректните доставчици също така ще ви предложат тест период или гаранция за връщане на парите, в случай че не сте удовлетворени от услугата. Препоръчваме ви да се възползвате от тази възможност. Така ще може да придобиете по-добра представа за цялостната услуга и дали тя отговаря на нуждите ви.

Cloud VPS hosting от clowbe.bg за оналйн магазини

Хостинг планове за онлайн магазини от Clowbe.bg
Голяма част от решенията, които се предлагат на българския пазар, представляват т.нар. споделен хостинг. Те са бюджетна опция, но не се препоръчват за онлайн магазини, тъй като се налага да споделяте всички ресурси на сървъра, заедно с останалите сайтове, които се намират на него. Това означава, че представянето на вашия онлайн магазин пряко се влияе от потреблението на останалите и вие може да не разполагате с достатъчно ресурси, когато най-много се нуждаете от тях.


Много по-подходящо и гъвкаво решение за онлайн магазините са т.нар. Virtual Private Servers (VPS сървъри). С този тип хостинг разполагате с предварително определени ресурси, които са само за вас и не се налага да делите с други сайтове. 


Clowbe.bg е хостинг доставчик на Cloud VPS за онлайн магазини и фирмени сайтове, създаден за да посрещне нуждите на бизнеса и да осигури повече бързина и сигурност. Ние използваме нови сървъри от висок клас и предлагаме различни VPS хостинг планове. Разгледайте нашите предложения и изберете подходящия хостинг за вашия успешен онлайн бизнес.