Последно от блога

Какви са предимствата на VPS пред споделения хостинг и за какви бизнеси е по-подходящ?

facebook thumb

Ако планирате да пуснете собствен сайт онлайн, то една от задължителните стъпки е да откриете надежден хостинг доставчик, както и хостинг план, отговарящ на вашите нужди. Много вероятно е, щом четете тези редове, вече да е настъпил моментът, в който трябва да вземете това решение. Предвид наличието на различни видове хостинг решения, както и на многобройните фирми, които предлагат тази услуга, може да ви е трудно да решите. А изборът на хостинг никак не е за подценяване! Той има пряко влияние за успеха на всяка интернет страница, защото от него в голяма степен зависи представянето на сайта, както и потребителското удовлетворение. 


За да ви помогнем и да ви спестим загуба на ценно време и разходи, в следващите редове ще разгледаме какви са предимствата на VPS хостинга пред споделения хостинг.
Ще разберете и за какви бизнеси е по-подходящ той.


В края на тази статия ще може ясно да разберете какви са разликите между тези две популярни хостинг решения, а също така и кое от тях е подходящо за вашия бизнес проект. 


Какво представляват споделеният хостинг и VPS хостингът?
За да може да разграничим  VPS и споделения хостинг, както и да сравним техните предимства, първо ще опитаме на разбираем език да изясним какво представляват те. 
Нека започнем от споделеният хостинг, тъй като той е и най-базовият вариант на хостинг услуга, който може да откриете масово на пазара. Един лесен пример, който обичаме да даваме е, че споделеният хостинг до голяма степен прилича на това да наемете стая в хостел. Ако ви се е случвало, знаете, че ви се налага да делите всичко с останалите гости - банята, общите пространства и т.н. По-подобен начин, сайтовете, които ползват споделен хостинг, делят ресурсите на даден сървър, с останалите сайтове на него. 
Именно това делене на общите ресурси дава възможност цената на споделения хостинг да бъде достатъчно ниска. От друга страна обаче, потреблението на другите сайтове може да повлияе негативно на представянето на вашия сайт и дори да останете офлайн, което никак не е приятно. Трябва да имате предвид, че за разлика от хостела, където ще споделяте пространството с  5 или дори с 50 непознати, то вашият бизнес би могъл да споделя общи сървърни ресурси с повече от 9 000 други сайта. Може ли да си го представите?


Другият вид хостинг, за който вече споменахме, е т.нар. Virtual Private Server (VPS). За разлика от споделения хостинг, при VPS хостинга ресурсите, като памет, дисково пространство, процесорно време и т.н., са предварително разделени. Това означава, че ако се спрете на този вариант, ще получите определени ресурси, които са само за вас. Ако отново използваме аналогията - това е като да наемете самостоятелен апартамент в хотел. Банята, кухнята, гледката и всички останали предимства са само за вас.

 

VPS сървър или споделен хостинг е по-подходящ за Вашия бизнес?

 

Какви са предимствата на VPS хостинга пред споделения хостинг?
VPS хостингът има някои значителни предимства пред споделения хостинг:
- Потреблението на други сайтове не оказва влияние върху представянето на вашия сайт, тъй като не делите общи ресурси.
-  VPS хостингът може да осигури много по-висока скорост на зареждане и работа, което е особено важно за онлайн магазините, корпоративните сайтове и големите онлайн платформи.
- Имате ясна представа с какви ресурси ще разполагате още в момента, когато изберете вашия план
- Преминаването към по-висок план, когато бизнесът ви расте и има нужда от допълнителни ресурси, става по-лесно, по-бързо и по-гъвкаво.
- VPS хостингът е по-надеждното решение от гледна точка на сигурността и защитата на вашия сайт, фирмени и лични данни.


Кога VPS хостингът е подходящото решение за вашия бизнес?
Стабилните бизнеси трябва да бъдат достъпни за своите клиенти 24/7. За да се развиват успешно, те не могат да си позволяват да бъдат офлайн, а точно обратното - трябва да предоставят на своите клиенти отлично потребителско преживяване. Това включва висока скорост на зареждане и надеждна защита на данните им.
Това превръща VPS хостингът е отлично решение за фирмени сайтове, онлайн магазини и различни онлайн платформи и портали. Clowbe.bg предлага сигурни и гъвкави решения, така че лесно да откриете оптималния хостинг план за вашите нужди. 


Разгледайте нашите Cloud VPS хостинг планове и ако имате въпроси, консултантите на Clowbe са на линия, за да ви помогнат.