Последно от блога

Как да се защитим от DDOS атаки?

facebook thumb

С развитието на модерните технологии и приложението на Интернет се увеличават не само новите възможности за бизнеса и потребителите, но също и обемът и сложността на кибер атаките, на които може да станете жертва. Подобен тип злонамерени атаки засягат най-често различни доставчици на услуги в интернет, като онлайн магазини, сайтове на държавни и общински институции, фирмени сайтове на големи организации и др. За съжаление последиците от тях често са сериозни и са свързани със загуба на значителни финансови средства и клиенти, изтичане на поверителни данни, опити на изнудване и други подобни неприятности.


В тази статия ще обърнем по-специално внимание на един от най-популярните и широко разпространение видове кибератаки - т.нар. DDOS атаки. Какво представляват те, по какъв начин работят и как може да предпазите онлайн бизнеса си, ще разгледаме в следващите редове. 


Какво представляват DDOS атаките?
DDoS (Distributed Denial of Service) атаките се нареждат сред най-често срещаните кибератаки, които представляват проблем не само за големи корпорации, но и също и за малки бизнеси, тъй като на практика всички те могат да станат обект на DDoS. 
Обяснено на достъпен език, този тип зловредни атаки се характеризират с това, че са предназначени да направят онлайн услуга, мрежов ресурс или хостинг сървър, недостъпни за онлайн потребителите. За да постигнат тази цел, хакерите изпращат множество заявки към вашия сайт или онлайн магазин, изчерпвайки разполагаемите ресурси и претоварвайки системата, което пък от своя страна води до забавяне на зареждането или напълно спиране на сайта. 


Хакерите използват компрометирани устройства, наречени “botnet” (мрежа от роботи), за да изпращат голямо количество заявки. Ботнет представлява съвкупност от всякакви устройства, които са свързани с мрежата (лаптопи, телефони, и други смарт устройства), до които хакерите има достъп, без собствениците им дори да подозират. 
При тези обстоятелства потребителите, които искат да отворят сайта ви или да използват някоя от услугите ви, всъщност не могат да получат достъп до нея и това веднага дава негативно отражение върху потребителско преживяване. 


Освен че може да разочаровате вашите потенциални клиенти, всяка минута, в която вашият сайт не е достъпен, означава че той спира да ви генерира приходи от продажби.  DDoS атаките могат да продължат с дни и месеци, което прави финансовите загуби още по-големи. В някои от случаите те са параван за друг тип зловредни действия, свързани с източване на лични данни и поверителна информация, с цел изнудване или уронване на имиджа. 
Все по-честа практика е такъв тип атаки да се поръчват от конкуренти, които искат да отстранят или да причинят сериозни щети на бизнеса ви. Една от особеностите на DDoS атаките е, че заявките идват от реални устройства, което може да направи трудно разграничаването на фалшивия трафик от този, идващ от реални потребители. Затова е важно да не подценявате риска, а вместо това да вземете навременни мерки и да се защитите от DDoS атаки.


Как може да се защитим от DDoS атаки?
Ние от Clowbe.bg знаем колко важно е за всеки бизнес да защити фирмената си информация, личните данни на служители и клиенти. Също толкова важно е и сайтовете и онлайн магазините да работят бързо и без прекъсване. Затова всички Cloud VPS решения, които предлагаме, включват специално разработените системи за защита от DDoS атаки, както и защитен административен достъп до Вашите сървъри. 


Системите за сървърен мониторинг на Clowbe.bg следят в реално време поведението на сървъра и работните процеси. По този начин успяваме навременно да засичаме различни опити за компрометиране на нашата инфраструктура и да предприемем превантивни насрещни действия. За Вашите уеб проекти предоставяме надежден SSL сертификат, който да активирате от клиентския ви профил.  


За да осигурим повече сигурност и спокойствие за нашите клиенти, предлагаме кибер защита в реално време с изкуствен интелект. Повече за Cloud VPS хостинг плановете на Clowbe.bg, може да откриете на сайта ни. Не се колебайте да се свържете с екипа ни, ако имате допълнителни въпроси.