Последно от блога

Какво е VPS хостинг?

facebook thumb

Независимо дали сте решили, че е време да инвестирате в онлайн представянето на вашия бизнес и планирате пускането на корпоративен сайт, или стартирате собствен онлайн магазин, вие имате нужда от хостинг. 


За много хора изборът на подходящ хостинг изглежда като трудна задача. Това е съвсем разбираемо, предвид, че хостинг плановете са пълни с технически термини, които са непознати за масовата аудитория. Като добавим и факта, че конкуренцията в сектора е засилена и на пазара има много компании, които предлагат разнообразни хостинг планове, вземането на коректното решение може да стане още по-трудно. 


Това обаче съвсем не означава, че е добра идея да подцените избора на хостинг. Бързаме да ви предупредим, че това може да окаже сериозно негативно влияние върху представянето на вашия сайт или онлайн магазин. Финансовите загуби за вашия бизнес също са вероятни, ако поради технически причини сайтът ви остане офлайн за дълго време. 
За да ви помогнем да вземете информирано решение и да изберете хостинг, който да отговори на вашите нужди, в тази статия ще разгледаме една от популярните опции – т.нар. VPS хостинг. Също така ще го сравним и с останалите предпочитани хостинг решения. Всичко това ще се опитаме да направим на разбираем и достъпен език, за да сте уверени, че правите правилния избор. 


Какво представлява VPS хостингът?
VPS е абревиатура на  Virtual Private Server или в превод на български - виртуален личен сървър. Специфичното при него е, че се използва виртуална технология, която предварително разделя сървъра на обособени части. Всяка от тези части разполага със собствена операционна система и предефинирани ресурси, като памет, трафик, скорост на интернет и много други параметри. Така всеки от сайтовете, който ще използва този сървър, не се налага да споделя ресурси с останалите ползватели на сървъра. Представянето на всеки сайт, използващ VPS хостинг няма да бъде повлияно от потреблението на други сайтове. 


Какво различава VPS хостинга от споделения хостинг и наетия сървър?
Споделеният хостинг (shared hosting), VPS хостингът и наетият сървър (dedicated server) са три от най-популярните възможности за бизнесите. Те се различават най-вече по нивото на самостоятелност, което получавате.


Споделеният хостинг е най-базовата алтернатива и една от най-широкоразпространените на пазара. При нея няколко (обикновено хиляди) сайтове споделят общи хостинг ресурси на един сървър. Това позволява този тип хостинг да бъде бюджетен, но пък поражда проблеми, тъй като деленето да общите ресурси може да бъде в ущърб на вашия сайт и да повлияе негативно на неговото представяне.  
За да бъде по-лесно да си го представите, мислете за споделения хостинг като за хостел. Много хора споделят общо пространство и общи ресурси. Въпреки че всеки има своето легло в хостела, всички вие делите стаята и общите части. Ако вашите съквартиранти решат да се изкъпят по-рано, за вас може и да не остане топла вода. Ако те слушат музика до късно, вероятно вашият сън и спокойствие ще бъдат нарушени. Подобно на този тип настаняване, споделеният хостинг е достъпно решение, от гледна точка на цена, но има своите сериозни недостатъци. 


VPS хостингът се намира някъде по средата между споделения хостинг и наетия сървър. Ако продължим със същата аналогия, той е като ваша собствена стая в хотел. С други думи, вие разполагате със собствено пространство, до което само вие имате достъп. Ресурсите, които може да използвате са предварително известни - имате голямо легло, гледка към планината и т.н. и те са само за вас. С други думи, VPS хостингът едновременно елиминира повече от големите недостатъци на споделения хостинг (споделянето на общи ресурси), и на наетия сървър (високата цена). 


Накрая, наетият сървър (dedicated server) е най-самостоятелният вариант. Той ви позволява  да разполагате със собствен сървър, който няма да делите с никого. По нашия пример, може да го сравним с това да притежавате собствена вила или имение. Това ви позволява пълна независимост и всички ресурси на сървъра са само за вашия сайт, но и разходите по поддръжка също са ваша отговорност. Както сами може да се досетите обаче, това е и най-скъпата алтернатива, която не всеки собственик на сайт може да си позволи, а и не всеки сайт има нужда от толкова много ресурси. 

 

Clowbe надежден хостинг партньор на Вашия бизнес


Какви са предимствата на VPS хостинга?
По всяка вероятност горните примери са ви помогнали да откроите разликите между различните видове хостинги. За да го направим още по-разбираемо, обобщаваме какви са основните предимства на VPS хостинга:
    • На първо място, VPS хостингът ви осигурява по-висока скорост и е по-надеждно решение, в сравнение със споделения хостинг
    • Когато избирате VPS хостинг план за вашия сайт, вие получавате гарантирани ресурси, които са предназначени за използване само от вашия сайт 
    • Когато трафикът на останалите сайтове на сървъра се увеличи, това няма да повлияе негативно на представянето на вашия сайт
    • Що се отнася до един от важните фактори - сигурността, VPS хостингът е по-надеждно решение и ви осигурява по-високо ниво на защита
    • Предлага добро съотношение между цена и хостинг ресурсите, които получавате в замяна.
    • Не на последно място, този вид хостинг предоставя повече гъвкавост за смяна на плана. Може по-лесно да преминете на по-висок план с повече ресурси, когато това се наложи. 

 

Кога VPS хостингът е подходящото решение за вашите нужди? 
Ако все още се чудите дали да изберете VPS хостинг, нека видим в кои случаи това е подходящото решение за вашия сайт.
Понякога VPS хостинга се разглежда като следващото ниво, към което да преминете, ако на сайта ви вече не са му достатъчни ресурсите, които предлага най-високият план за споделен хостинг. 
Има и случаи, в които е препоръчително още в началото да започнете с VPS хостинг план, като например, когато търсите хостинг за фирмен сайт и онлайн магазин. В този случай вие имате нужда от оптимално представяне и високо ниво на сигурност, за да осигурите отлично потребителско преживяване, сигурни плащания и защита на данните на вашите клиенти още със старта на вашия сайт. 
Ако търсите надеждно хостинг решение за вашия фирмен сайт, онлайн магазин или друг уеб проект, разгледайте плановете на Clowbe.bg и направете своя избор!